Koffiebonen uit Costa Rica

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 20:23

Costa Rica is ongeveer even groot als Nederland en gelegen in Centraal Amerika. Qua cultuur niet veel te bieden, maar de schoonheid van het land maakt dit helemaal compleet. De rijke natuur, met actieve vulkanen, sprookjesachtige nevelwouden, tropische stranden en ongerepte regenwouden, zijn uitstekende omstandigheden voor het Zwarte goud van Costa Rica, Arabica koffiebonen.

Koffiebonen uit Costa Rica

Geschiedenis

De naam Costa Rica, ‘rijke kust’, is benoemd door Columbus. Die in 1502 aanmeerde bij het land, waar de indianen hem gouden voorwerpen schonken. In Costa Rica wordt al sinds 1779 koffie verbouwd. Een van de bekendste koffieproducerende regio’s in Costa Rica is de Tarrazu provincie waar de rijke vulkaangronden en omringende bergen een voedingsrijk en beschermde omgeving vormen voor het aanplanten van hoogwaardige Arabica koffies.

Coope Tarrazu

Coope Tarrazu is opgericht in 1960 door 228 kleinschalige boeren. Coope Tarrazu uitgegroeid tot de grootste coöperatie in de Tarrazu regio. Inmiddels zijn er meer dan 3000 boeren aangesloten bij deze coöperatie. Jaarlijks worden hier ruim 110.000 bags van 3000 verschillende boeren verwerkt. De coöperatie ondersteunt de kleine boeren door ze te voorzien van training en advies waardoor ze de kwaliteit van hun koffiebonen kunnen verhogen.

Klimaat

Costa Rica kent verschillende tropische klimaten, door de vele hoogteverschillen en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan. In het oosten en noordoosten vindt u een tropisch regenwoud klimaat. De rest van Costa Rica heeft een tropisch moessonklimaat en een tropisch savanneklimaat. De plantages liggen op vruchtbare, vulkaanachtige grond, hoog centraal gelegen, met mild klimaat en koele nachten. Uitstekende omstandigheden voor het aanplanten van de koffieplanten. In Costa Rica worden alleen Arabica bonen geteeld, dit is in de wet geregeld.

Koffievariëteiten

In Costa Rica worden de koffievariëteiten: Caturra en Catuai verbouwd. Beide zijn een natuurlijke mutatie van de Bourbon-plant met als oorsprong Brazilië. De planten hebben een hoge productie en een goede kwaliteit, maar heeft als nadeel dat het een erg rijke grond en veel zorg nodig heeft. De plantenkoffieplanten rijpen het beste in een schaduw rijpe omgeving.

Smaak

Onze Costa Rica Specials is een milde, zoete, gebalanceerde koffie met tonen van noten en chocolade. Heerlijke koffiebonen van hoge kwaliteit en dagelijks vers gebrand. Geschikt voor zowel Espresso of Filterkoffie.

Wil je meer weten over koffie? Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting bij je eerste bestelling.

Koffiespecials.nl | Patricia | 31 augustus 2020

 

Tags: [koffiebonen] [koffie] [verse koffie] [koffieliefhebber] [espresso] [cappuccino] [genieten] [Costa Rica] [vers] [Arabica] [Caturra] [Catuai]

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.