Single Origin vs Single Estate vs Melange | 28 februari 2021

Artikel 1 van 6 Volgende

Single Origin vs Single Estate vs Melange

Wat betekenen de termen Single Origin, Single Estate of Melange? Er zijn zoveel verschillende koffiesoorten, maar welke moet je nu kiezen? Lastig hoor, wil je mild of sterk, welke smaak bij welk moment? We proberen je te helpen bij je keuze :-).

 

Single Origin

Met Single Origin bedoelen we dat de koffiebonen uit één specifieke regio komen, meestal 100% Arabica. Dit betekent niet van één koffie boer, zoals bij Single Estate, maar koffiebonen die verbouwd zijn op verschillende plantages in dezelfde regio. In deze regio zijn de kenmerken en de ecologische omstandigheden van de koffiesoort perfect voor de koffieplant, zoals de bodem en het weer. Zo komen de bijzondere kenmerken van de Single Origin koffiebonen goed tot hun recht en hebben hiermee een karakteristieke smaak. De koffiebonen worden ook meestal gebruikt zonder toevoegingen van suiker en melk.

Single Estate

Bij Single Estate komen de koffiebonen van één koffieboer, één koffieplantage en 100% Arabica. Je kunt verwachten dat dit koffiebonen zijn van hoge kwaliteit en unieke smaak variëteiten. Maar hier betaal je dan ook een hoge prijs voor je kopje koffie. Meestal een Direct Trade, er is direct contact tussen de koffieboer en de koffiebrander.

Melange

Komen de koffiebonen uit verschillende regio’s en van verschillende plantages dan is er sprake van een Melange, ook wel Blend genoemd. De smaak is vaak complexer dan bij een Single Origin of een Single Estate koffie. We willen graag altijd dezelfde smaak en kwaliteit en verwachten dit ook van koffie. Koffie is een natuurproduct en de oogst per jaar hangt af van een plant die elk jaar ouder wordt en groeit in andere micro omstandigheden. Hierdoor verschilt de smaak per oogst.

Door de koffiebonen te melangeren wordt er een bepaald smaakprofiel gecreëerd, waardoor de smaak en kwaliteit op niveau blijft. Het vakmanschap van de koffiebrander is hierbij van groot belang. Er zijn veel verschillende melanges op de markt, de brander kan eindeloos melangeren. Melanges kunnen ook een mix zijn van Arabica en Robusta koffiebonen. Robusta zorgt voor een meer pit in je koffie.

Melanges worden ook vaak gebruikt voor het zetten van een Espresso. Vanwege de korte extractie tijd bij een espresso komen de smaak kenmerken uitstekend tot hun recht. Espresso koffie is vaak ook de basis voor de vele koffievariaties die wij kennen zoals de cappuccino en de latte macchiato.

 

Ga jij liever voor een Single Origin, Single Estate koffie? Of voor de spannende smaken van een melange? Wat is jouw favoriet? Laat een berichtje achter op onze website.

 

Wil je meer weten over koffie? Abonneer op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting bij je eerste bestelling.

Koffiespecials.nl | Patricia | 28 februari 2021

 

Tags: [koffiebonen] [koffie] [Single Orgin] [Espresso] [Melange} [Single Estate]

Evenementen kalender

  • Afleverservice donderdag 24 november 2022
  • Afleverservice donderdag 22 december 2022

Ontvang 10% korting bij inschrijving op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van leuke aanbiedingen en koffie weetjes, schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting* bij je eerste bestelling!

Na inschrijving ontvang je per e-mail een kortingscode.

* niet in combinatie met andere korting codes

Onze selectie

► Koffiebonen Proefpakketten

► Espresso koffiebonen, melanges van de beste koffiebonen 

► Single Origin koffiebonen uit Brazilië, Colombia, Peru,  en Costa Rica

► Wij leveren ook gemalen koffie: Espresso maling, Cafetière maling, Snelfiler maling

► Biologische losse thee en onderhoudsprodukten voor uw koffiemachine

Waarom Koffiespecials

► Makkelijk online bestellen

► 100% Arabica, Specialty Coffee

► Vers gebrand, geen voorraden

► Levering in 250 gram en 1000 gram 

► Levering binnen 3 dagen via PostNL voor € 5,95

Bezorg en afhaalservice 

© 2017 - 2022 Koffiespecials.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel